Am turnat elevația casei
La începutul anului, după ce zăpada s-a topit, am inceput să eliberez de pământ axele si toate culoarele unde vor fi montate grinzile de armare. Cel mai dificil mi s-a parut că a trebuit să lucrez doar cu mănuși groase, fierul rece parcă amplifica din ce în ce mai mult gerul de afară. A durat destul de mult legatul etrierilor pe barele longitudinale din cauza ploilor din această iarnă, în zilele cu zapadă am legat destul de ușor.
Într-un final am reușit să termin de legat armăturile și am început să lucrez la cofraj. Am început cu exteriorul să pot da nivelul final pentru placa de beton de la parter iar apoi am făcut cofrajul interior cu 10 cm mai mic decât cel exterior pentru a avea o referință până unde va trebui pus umplutura din camere.
Tot la interior m-am gândit că ar fi mai bine să întind pământul decât să fixez cofrajul cu proptele eliminând astfel posibilitatea ruperii acestuia la turnarea puternică a betonului (deși există o vorbă, de ce îți e frică nu scapi, vedeți imediat si de ce am zis asta). La interior înălțimea cofrajului trebuia să fie de 45 cm iar noi mai aveam doar cherestea de 20 cm așa că am zis că e cazul să scoatem circularul puțin la muncă să dimensionăm scândura la 15 cm. Astfel vom folosi câte 3 scânduri să ajugem la 45 cm și restul de 5 cm vor deveni proptele și țăruși.
În ultimele zile am lucrat la cofraj până noaptea târziu din dorința să terminăm și să turnăm beton cât mai repede, anunțându-se din nou ploi. În ziua când urma să vină cifele să turnăm eram amandoi (eu și soția) convinși că în maxim o oră terminăm iar apoi ne vom relaxa puțin după ultimele zile de muncă. Doar că nu am luat ceva în calcul, deși nu sunt superstițios voi pune ghinionul pe seama zilei de marți 13 (ziua în care am turnat). Totul a mers bine până spre final când una din proptelele de la cofrajul din exterior a cedat sub presiunea betonului. Atunci a fost momentul când am realizat că nu mă voi băga la somn prea devreme :))).
Am umplut pe unde a mai trebuit beton iar apoi ne-am apucat de scos din betonul din zona unde a cedat acea proptea. Am pus țăruși apropiați unii de ceilalți și cu proptele de mărimi din ce în ce mai lungi am început să rectificăm locul unde a cedat propteaua. După ce a ajuns la nivel, am început să cărăm beton cu roaba și să umplem din nou acel loc. Important e că s-a rezolvat iar relaxarea am lăsat-o pe a doua zi :D
Acum suntem siguri că nu uităm zilele când am făcut pașii mai mari la #casaHAY, cuzineții i-am turnat cu o zi înainte de revelion iar elevația într-o zi de marți 13.
Dacă ți-a plăcut articolul, ajută-ne cu un share:
Distribuie
Tweet
Whatsapp
Telegram
Citește și alte articole legate de #casaHAY, casa HAY, fundație, elevație