DA NU
OK
Adresa ta de e-mail:.
captcha image

Abonează-mă Anulează
DATE DE CONECTARE
MENIU
Am montat fosa septică

Am montat fosa septică

În zona unde construim #casaHAY nu există pentru moment posibilitatea de racordare la sistemul public de canalizare sau de apă potabilă (este în plan dar probabil va mai dura un an sau doi până se va concretiza proiectul), de aceea a trebuit să forăm un puț pentru apă (vezi articolul) și să montăm o fosă septică. Țevile de apă și canalizare vor fi montate pentru a facilita racordarea la rețeaua publică în viitorul apropiat. Nu am vrut să ne complicăm cu o stație de epurare (destul de scumpă pentru o soluție temporară) sau o fosă de mărimi mari (spațiul pe teren este destul de limitat).

Am ales Fosa septică IMHOFF 5 (1mc) aceasta ocupând un spațiu destul de mic având un diametru de 1.3 m. 

IMHOFF 5IMHOFF 5 interior

cămin monoliticTot la aceasta am mai pus un cămin monolitic pentru a aduce capacul la nivel cu solul. Fosa a trebuit să o montez mai adânc deoarece cea mai îndepărtată scurgere are mai mult de 10 metri și a trebuit să mențin panta de scurgere de 3 grade. Țevile ce vor fi folosite au diametrul de 110 mm și cele de la drenaj vor fi de polipropilenă (cele gri), iar cele de la scurgere, ce vin din casă vor fi SN2 (cele portocalii). La drenaj am folosit 2 țevi de 3 m lungime ce au fost găurite folosind un burghiu de 6 mm. A fost o muncă de câteva ore, au fost foarte multe găuri de dat. Pentru drenaj nu am făcut un "canal" foarte lung și îngust, am preferat să fac unul mai lat și mai adânc, ca volum de aproximativ 3 mc. Nu am vrut să merg cu drenul spre locul de parcare pentru mașină sau spre casa. A trebuit să sap puțin mai mult unde va fi drenajul deoarece am dat de un strat subțire de argilă ce nu facilita drenajul apei în sol.

groapă fosă septicăgroapă fosă septică

Odată finalizate săpăturile, am fixat folie geotextilă pe pereții gropii iar apoi am umplut cu pietriș sort 16-32 mm. Folia geotexitlă are rolul de a permite apei să se scurgă dar nu și pământului să treacă prin aceasta. În felul acesta, găurile date în țevile de drenaj nu se vor astupa.

pietriș drenaj 16-32mmpietriș drenaj 16-32mm

fosă montatăPe țeava ce vine de la fosă, am pus un T-eu să pot separa drenul în două ramuri și am pus două aerisitoare la capătul fiecăruia. În cazul în care la un dren se vor astupa găurile celălalt îi preia funcția de drenaj. Tot prin acele aerisiri se pot și curăța cu presiune acele găuri. Peste țevile de drenaj am mai pus un strat de pietriș de același sort până au fost acoperite iar apoi am pus două straturi de folie PVC destul de groasă pentru a nu permite apei de ploaie să se scurgă tot în zona de drenaj. Peste folie am pus pământ până am auns la nivelul solului din curte.

În groapa făcută pentru fosă am pus un strat gros de nisip pentru a se putea așeza mai bine aceasta iar apoi am umplut-o cu apă în timp ce umpleam și spațiul dintre pământ și fosă cu nisip. Fosa trebuie să fie permanent plină cu lichid, în caz contrar există riscul să se crape din cauza presiunii pământului. Și după vidanjare este obligatoriu umplerea acesteia cu apă.

montaj fosă septicămontaj fosă septicăfosă septică montată

Odată umplută fosa și pusă în funcțiune trebuie introdusă în ea un bioactivator ce are rolul de a dizolva reziduurile organice și mirosul acestora.

Ultima modificare făcută de Sandu Marian Silviu la data 20.04.2021 01:11:24

Dacă ți-a plăcut articolul, ajută-ne cu un share:
Distribuie Tweet Whatsapp Telegram


Citește și alte articole legate de #casaHAY, casa HAY, fosă septică, ecologică

Croitoru - 20.05.2022 22:51:54
Cum este fosa pana acum? Capacitatea ei, de 1 mc, este suficienta pt 5 pers cum recomanda producatorii? La cat timp o vidanjati?
RĂSPUNDE
Răspunsuri
- Sandu Marian Silviu - 20.05.2022 23:28:56
A trecut un an de când avem fosa montată și putem spune că suntem mulțumiți. Nu vă pot răspunde dacă face față la 5 persoane, dar la 2 face față cu brio. Până acum nu am chemat vidanja. Bioactivatorul își face cu succes treaba...
RĂSPUNDE
Valentin Croitoru - 23.05.2022 14:25:13
Multumesc pt raspuns. Noi vom fi 2 adulti si un copil de 5 ani. Ocazional poate vom fi mai multi. Ce bioactivator folositi?
RĂSPUNDE
Răspunsuri
- Sandu Marian Silviu - 23.05.2022 17:41:22
Noi folosim Diavolina. nu am folosit cum scrie pe eticheta. Punem un plic la 2 sau 3 zile.
RĂSPUNDE
Dobre Elena - 21.10.2022 23:29:39
Am un vecin care si.a pus o astfel de fosa cu drenaj,dar e posibil ca apa sa se scurga la mine din sistemul de drenaj?El are terenul mai sus drcat mine.
RĂSPUNDE
Răspunsuri
- Sandu Marian Silviu - 22.10.2022 09:47:21
Nu prea are cum. Apa se scurge in jos in piatra pusa pentru drenaj.
RĂSPUNDE
Cristina - 21.02.2023 15:10:30
A necesitat autorizatie de construire fosa instalata de dvs?
RĂSPUNDE
Răspunsuri
- Sandu Marian Silviu - 21.02.2023 18:32:29
In autorizatia de construire era mentionat si montajul unei fose pluj foraj put apa
RĂSPUNDE
Adaugă comentariu ...
top
TOP