Am montat fosa septică
În zona unde construim #casaHAY nu există pentru moment posibilitatea de racordare la sistemul public de canalizare sau de apă potabilă (este în plan dar probabil va mai dura un an sau doi până se va concretiza proiectul), de aceea a trebuit să forăm un puț pentru apă (vezi articolul) și să montăm o fosă septică. Țevile de apă și canalizare vor fi montate pentru a facilita racordarea la rețeaua publică în viitorul apropiat. Nu am vrut să ne complicăm cu o stație de epurare (destul de scumpă pentru o soluție temporară) sau o fosă de mărimi mari (spațiul pe teren este destul de limitat).
Am ales Fosa septică IMHOFF 5 (1mc) aceasta ocupând un spațiu destul de mic având un diametru de 1.3 m.
Tot la aceasta am mai pus un cămin monolitic pentru a aduce capacul la nivel cu solul. Fosa a trebuit să o montez mai adânc deoarece cea mai îndepărtată scurgere are mai mult de 10 metri și a trebuit să mențin panta de scurgere de 3 grade. Țevile ce vor fi folosite au diametrul de 110 mm și cele de la drenaj vor fi de polipropilenă (cele gri), iar cele de la scurgere, ce vin din casă vor fi SN2 (cele portocalii). La drenaj am folosit 2 țevi de 3 m lungime ce au fost găurite folosind un burghiu de 6 mm. A fost o muncă de câteva ore, au fost foarte multe găuri de dat. Pentru drenaj nu am făcut un "canal" foarte lung și îngust, am preferat să fac unul mai lat și mai adânc, ca volum de aproximativ 3 mc. Nu am vrut să merg cu drenul spre locul de parcare pentru mașină sau spre casa. A trebuit să sap puțin mai mult unde va fi drenajul deoarece am dat de un strat subțire de argilă ce nu facilita drenajul apei în sol.
Odată finalizate săpăturile, am fixat folie geotextilă pe pereții gropii iar apoi am umplut cu pietriș sort 16-32 mm. Folia geotexitlă are rolul de a permite apei să se scurgă dar nu și pământului să treacă prin aceasta. În felul acesta, găurile date în țevile de drenaj nu se vor astupa.
Pe țeava ce vine de la fosă, am pus un T-eu să pot separa drenul în două ramuri și am pus două aerisitoare la capătul fiecăruia. În cazul în care la un dren se vor astupa găurile celălalt îi preia funcția de drenaj. Tot prin acele aerisiri se pot și curăța cu presiune acele găuri. Peste țevile de drenaj am mai pus un strat de pietriș de același sort până au fost acoperite iar apoi am pus două straturi de folie PVC destul de groasă pentru a nu permite apei de ploaie să se scurgă tot în zona de drenaj. Peste folie am pus pământ până am auns la nivelul solului din curte.
În groapa făcută pentru fosă am pus un strat gros de nisip pentru a se putea așeza mai bine aceasta iar apoi am umplut-o cu apă în timp ce umpleam și spațiul dintre pământ și fosă cu nisip. Fosa trebuie să fie permanent plină cu lichid, în caz contrar există riscul să se crape din cauza presiunii pământului. Și după vidanjare este obligatoriu umplerea acesteia cu apă.
Odată umplută fosa și pusă în funcțiune trebuie introdusă în ea un bioactivator ce are rolul de a dizolva reziduurile organice și mirosul acestora.
Dacă ți-a plăcut articolul, ajută-ne cu un share:
Distribuie
Tweet
Whatsapp
Telegram
Citește și alte articole legate de #casaHAY, casa HAY, fosă septică, ecologică