DA NU
OK
Adresa ta de e-mail:.
captcha image

Abonează-mă Anulează
DATE DE CONECTARE




MENIU
Fațadă ventilată, termosistem și siding

Fațadă ventilată, termosistem și siding

Cu ceva timp în urmă, când casaHAY era la stadiul de dorință și tot căutam teren pentru construcție, ne-a atras privirile un anumit tip de design exterior... casele pe care toți le-am văzut prin filmele americane, cele cu lambriu de lemn la exterior. O altă idee care mi-a plăcut foarte mult, fațadele ventilate folosite la clădirile noi de birouri. Principalele avantaje ale unei fațade ventilate sunt:

  • Disiparea vaporilor de apă dintre fațadă și termosistem
  • O barieră de aer între mediul înconjurător și termosistemul casei ce ajută la creșterea eficienței energetice
  • Izolare fonică mai bună

Plecând de la aceste idei, impreună cu soția, ne-am decis să facem o fațadă ventilată cu siding la exterior.

Structura pereților casei, văzut de la interior spre exterior va fi următoarea:

  • gips-carton
  • spațiu de aer de 3 cm
  • OSB 10mm
  • folie barieră de vapori
  • vată minerală 20cm
  • OSB 12mm
  • vată bazaltică (am schimbat cu polistiren EPS100, am așteptat 2 luni după vată și tot nu găseam stocuri)
  • spațiu de aer ventilat de 3 cm
  • lambriu / siding

Polistirenul a fost fixat direct pe OSB cu dibluri speciale și toate plăcile au fost lipite între ele cu spumă poliuretanică cu expandare redusă. Peste polistiren au fost fixate șipci de lemn verticale cu aproximativ 40cm intre ele. Siding-ul va fi fixat de aceste șipci cu suruburi. Pentru a nu se deforma în timp din cauza dilatării pe timpul verii și contractării pe timp de iarnă, suruburile nu se strang până la capăt iar terminațiile siding-ului se lasă un spațiu de 0.5-0.8 cm stânga și dreapta.

Montare polistirenMontare polistiren 2Montare sipci

O problemă pe care am întâmpinat-o a fost cu închirierea schelei. Unde găseam la prețuri decente pentru o suprafață așa micuță, cât un perete, înainte "să batem palma" mi se cerea o garanție imensă, peste 3000 ron. Am reușit să găsesc într-un final o firmă cu prețuri decente fără garanție pentru schela. 

Persoanele care mă cunosc știu că am frică de înălțime iar acesta a fost și în cazul de față un mare impediment. Cu greu am reușit să urc la etajul doi al schelei. De la nivelul solului totul părea foarte ușor... dar cu cât urcam mai mult, cu atât șimțeam mai puțin picioarele și aveam un gol cât mai mare în stomac. La nivelul trei am fost ajutat de vărul soției, căruia îi și mulțumesc pe această cale.

Montare sidingMontare siding 2Montare siding 3

Cel mai greu și cel mai de durată mi s-au părut finisajele de la geamuri și de la uși. La un perete lucram cam 2 zile la terminațiile de la ferestre iar siding-ul în cateva ore era montat. Montare saceagDupă ce am terminat cu lambriul, am trecut la finisarea sageacului și paziei.

La sageac am mers tot pe sistemul de la siding fiind fabricat de același producător (VOX), iar pazia este din lemn vopsită în culoarea învelitoarei. Într-un final, după ce am terminat de anvelopat exteriorul casei, am demontat și înapoiat schela, atunci pot spune că eram fericit.... Scăpasem de munca la înălțime.

Totodată putem spune că a ieșit mai frumoasă decât ne imaginasem inițial. Acum mai rămane să ne ocupăm de soclu și de amenajarea aleii auto.

casaHAY cu sidingcasaHAY cu siding 2spate casaHAY siding

Articol publicat de Sandu Marian Silviu la data 05.06.2022 20:53:23

Dacă ți-a plăcut articolul, ajută-ne cu un share:
Distribuie Tweet Whatsapp Telegram


Citește și alte articole legate de #casaHAY, casa HAY, fațadă ventilată, siding, lambriu, termoizolație, polistiren, EPS100

mac - 08.10.2023 17:44:11
Ce n-am înțeles e cum s-au “fixat“ șipcile de lemn peste polistirenul de 10 cm...
RĂSPUNDE
Răspunsuri
- Sandu Marian Silviu - 09.10.2023 10:36:38
Suruburi pentru lemn de 180 lungime, am incercat sa fixez in cat mai multe puncte de cadru de lemn... nu de OSB
RĂSPUNDE
Adaugă comentariu ...
top
TOP