DA NU
OK
Adresa ta de e-mail:.
captcha image

Abonează-mă Anulează
DATE DE CONECTARE




MENIU
Prima noastră rulotă. Model vintage Knaus Sudwind 1974

Prima noastră rulotă. Model vintage Knaus Sudwind 1974

        În acest articol vă vom prezenta o mică istorie a primei noastre rulote. Rulota a ajuns la noi de la un amic ce o ținea pe post de depozit de scule. Într-o zi am fost cu soția pe la el să facem un grătar și din vorbă în vorbă ne-a arătat rulota. Noi, ieșind de ceva timp cu cortul, ne-am îndrăgostit pe loc de ea. Ne-am gandit, cum ar fi să avem o rulotă vintage pe care treptat să o restaurăm?! Zis și făcut. Amicul nostru, în acea perioadă avea nevoie de anumite produse destul de scumpe și am convenit că ne dă nouă rulota în schimbul unor discount-uri.

Rulota este marca Knaus modelul Sudwind din 1974.

Rulota avea probleme cu infiltrațiile, avea tavanul lăsat în dreptul trapelor deoarece proprietarul anterior le dăduse cu silicon universal în loc de mastic, lemnele de susținere ale trapelor putrezise și se rupsese, mai avea și podeaua umflată la intrare. În schimb, totul era funcțional pe ea, frigider pe cele 3 surse (gaz, 220v și 12v), aragaz, sobă și lampă pe gaz.

Am facut actele, am inmatriculat-o iar apoi eu și soția am început încet încet să o readucem la viață. Primul lucru a fost remasticarea locurilor pe unde s-a infiltrat apa.

Primul pas: o mică băița apoi puțină curățenie

Un prim sfat: Dacă spălați cu presiune rulota, Încercați pe cât posibil să nu folosiți presiune la îmbinături și chedere.

Spălat rulotăSpălat rulotăSpălat rulotă

Apoi a urmat curățenie la interior și mici reparații

reparații rulotăreparații rulotăreparații rulotăreparații rulotăcurățenie rulotăcurățenie rulotăcurățenie rulotă

Pasul 2: Montat mochetă

Am montat mochetă pentru un plus de comfort și am scos gratiile de la geam deoarece acum rulota stă în curte ferită de persoane rău intenționate.

mochetă rulotămochetă rulotămochetă rulotămochetă rulotămochetă rulotătoaletă rulotă

Rulota am primit-o cu toaletă portabilă (modelul folosit și la corturi) dar și cu o toaletă electrică plus ușița pentru scoaterea vasului din exterior.

Am folosit-o un an așa iar apoi am demontat baia, tavanul și podeaua pentru a rezolva infiltrațiile vechi și pentru a mări cu 5 cm baia, pentru a putea fi fixată toaleta și golită din exterior.

Pasul 3: Modificare electrică și instalație de apă

Urmând să se repare tavanul si podeaua, am decis să schimb și instalațiile rulotei (electrică și apă)

A fost montat un tablou electric separând funcțiile pe 220v și 12v, un încărcător marca CTEK pentru baterii, o sursă separată pentru funcțiile de 12v atunci când rulota se încarcă (pentru a nu suprasolicita încărcătorul). A mai fost montat un ventilator suplimentar pentru frigider (pornește în zilele călduroase când nu reușește să facă față căldurii). Ulterior am transformat și lampa pe gaz în lampă cu iluminare LED.

electrică rulotăbaterii rulotăîncărcător rulotă CTEK MXS 5.0

Instalația de apă (la baie și bucătărie) era cu pompă manuală, apăsai cu piciorul pe o pedală iar aceasta forța apa din rezervor să curgă printr-o țeavă ce ținea loc de robinet. Aceasta a fost bineînțeles schimbată cu una mult mai practică.

A fost montată o pompă electrică de tip "exterioară" cu presostat, asta ne permite să montăm baterie de chiuvetă exact ca la baia sau bucătăria din casă. În momentul când se deschide un robinet (scade presiunea în instalație), pompa pornește automat.

Scurgerea de la bucătărie a fost unită cu cea de la duș și de la bucătărie pentru a se scurge într-un singur loc, în rezervorul cu "apă gri".

A mai fost modificat locul de butelii din fața rulotei, aceasta era compartimentată în felul următor: butelie mare, rezervor de 10L apă curată și încă un spațiu pentru o butelie mică de rezervă.

Acum permite o butelie mare și un rezervor de apă de 25L.

spațiu depozitare butelii rulotăspațiu depozitare butelii rulotăspațiu depozitare butelii rulotă


Pasul 4: Reparat tavan, podea și remasticare totală

Au fost schimbate traversele putrezite sau cu cel mai mic semn de umezeală de la tavan și podea. S-a schimbat polistirenul dintre tabla de aluminiu și placaj, s-a montat placaj nou (4mm) la tavan și podea (tego 8mm).

A fost mărită și hidroizolată baia, montată toaleta electrică și ușa de golire din exterior. Ușa băii a fost mutată pe partea stângă.

baie rulotăchiuvetă colț rulotăbaie rulotă

S-au remasticat șinele laterale, geamurile, ușa, aerisirile, practic tot ce avea mastic.

Pasul 5: Montare tapet și perdele

Am lipit tapet pe tavan și pereții laterali și la îmbinătura dintre pereți și tavan am lipit sfoară de iută (strict de design).

tapet rulotălampă rulotălampă rulotătapet rulotă

Pasul 6: Schimbare punte și roți

Aveam în plan să schimb diverse piese la puntea rulotei (amortizoare, tamburi, etc.) dar nu se mai găseau. Am găsit în schimb posibilitatea ca cei de la firma KNOTT să îmi cloneze puntea actuală dar adaptată pentru piesele lor.

Piesa s-a potrivit perfect. A mai fost sablat și vopsit piesa inerțială de frânare, schimbat amortizorul și dispozitivul de cuplare

punte nouă rulotă KNOTTcuplă KNOTTamortizor proțap

Au fost schimbate jantele de tablă cu unele de aliaj de la vechea mașină a soției

rulotă jante tablărulotă jante aliaj

Pasul 7: Achiziționare cort

După o ieșire pe Cheia cu rulota, unde am avut parte de o vreme destul de instabilă am constatat că trebuie să avem neapărat și un cort la rulotă. Am găsit unul second hand la un preț foarte bun și l-am cumpărat.

cort rulotă

Rulota noastră a primit cadou un radio în stare perfectă de funcționare de aceeași vârstă cu ea.

radio sony 1974


Următoarele modificări aduse rulotei le veți găsi la secțiunea DIY a blogului, unde vor fi detaliate pas cu pas.

Plimbările noastre cu rulota le puteți găsi la secțiunea Travel a blogului.

Ultima modificare făcută de Sandu Marian Silviu la data 18.05.2020 00:40:44

Dacă ți-a plăcut articolul, ajută-ne cu un share:
Distribuie Tweet Whatsapp Telegram


Citește și alte articole legate de Knaus, Sudwind, vintage, rulotă, 1974

top
TOP