Pregătim terenul pentru casaHAY
Odată obținută autorizația de construire (vezi articolul), ne-am hotărât să împrejmuim terenul deoarece în zonă se construiește foarte mult și tot apar pe el diverse resturi de construcții. Gardul vrem să il facem din șipci de lemn așezate orizontal cu stalpi de metal și o bordură de beton armat la bază.
Pentru a putea face betonul necesar bordurii, avem nevoie de apă. Am curățat terenul de vegetație și de resturile de construcții și am apelat la serviciile celor care forase puțurile la casele vecine. Forajul l-am făcut în a doua pânză freatică, în cazul nostru a fost la 22m. La capitolul foraje, părerile sunt destul de împărțite, unele persoane susțin că ar trebui forat în a treia pânză freatică, pentru a avea apă pură. În opinia mea, degeaba ajungi să forezi de două ori mai mult pentru a avea apă pură, fără bacterii, acestea vor apărea pe conducte și implicit și în apă. Am optat pentru a doua pânză freatică și vom pune filtre pe instalația de apă a casei.
Acum că avem forajul făcut, avem nevoie de o pompă submersibilă, pentru a scoate apă din puț și electricitate pentru aceasta și pentru betonieră. Pentru curentul electric sunt două variante de branșare, poți opta pentru branșament organizare de șantier și durează aproximativ o lună sau pentru cel definitiv și durează ceva mai mult.
Având utilitățile necesare construirii gardului am dat comandă de materiale și am început să facem găurile pentru stâlpii de metal și să construim cofrajul bordurii. Tot pe stâlpii de metal am sudat fier de 12 in formă de X pentru a se fixa mai bine în beton. Stâlpii au fost montați din doi în doi metri. Odată făcut cofrajul, am montat stâlpii pe poziție, i-am batut vreo 20 cm în pământ și i-am fixat in partea de sus a cofrajului cu ajutorul unor bucăți de lemn. Bordura de beton a fost armată cu plasă sudată de 8mm. Pentru a nu repeta greșelile făcute de mine, stâlpii îi recomand a se monta la 1,8m, deoarece nu îi poți pune pe toți fix din doi în doi metri și nici scândurile nu au fix 2, 3 sau 4 metri după caz.
La capitolul lemn am optat pentru scândură uscată nerindeluită, pe care am rindeluit-o și am vopsit-o într-o nuanță gri pentru a fi în ton cu restul cartierului. Ulterior am observat că totuși apa se infiltrează prin vopseaua alchidică, aceasta neputând inchide toți porii.
Am decis să folosesc o tehnică veche japoneză denumintă "Shou Sugi Ban", mai precis arderea lemnului.
După ardere am curățat lemnul cu peria si am aplicat două straturi de ulei de in sicativat la interval de 24 de ore. Abia după ce s-a uscat ultimul strat de ulei de in am aplicat vopseaua alchidică.
Dacă ți-a plăcut articolul, ajută-ne cu un share:
Distribuie
Tweet
Whatsapp
Telegram
Citește și alte articole legate de #casaHAY, casa HAY, gard, foraj puț, utilități