DA NU
OK
Adresa ta de e-mail:.
captcha image

Abonează-mă Anulează
DATE DE CONECTARE




MENIU
Alegerea terenului potrivit pentru casă

Alegerea terenului potrivit pentru casă

Cu siguranță te-ai gândit cam ce mărime sau câte camere va avea casa mult visată. Dacă de exemplu îți dorești o casă cu amprenta de aproximativ 100 mp și mărimea terenului rămas nu prezintă un mare interes, este bine să te verifici înainte la primărie eventual la vecinii care au construit recent de anumite informații. Există posibilitatea să nu poți construi la acea dimensiune sau chiar să nu poți construi nimic pe acel teren. La primărie trebuie să existe un PUG sau chiar proprietarul să dețină un PUZ aprobat de primărie. Vă voi explica în cele ce urmează câțiva termeni des folosiți cu exmplu pentru terenul achiziționat de noi: POT - CUT - PUZ - PUG - PUD - H și retrageri.

POT (Procentul de Ocupare al Terenului)

        Un indicator procentual care ne indică suprafața maximă pe care se poate construi din totalul suprafeței terenului. În cazul terenului ales de noi este de 30%, asta ne indică faptul că pe teren se poate construi pe o suprafață maximă de 30% din suprafata totală. Astfel, pe terenul de 250 mp putem obține autorizație de construcție pentru o amprentă maximă de 75 mp la sol.

CUT (Coeficientul de Utilizare a Terenului)

        Un alt indicator care ne oferă suprafața maxim acceptată a viitoarei construcții, incluzând suprafața tuturor etajelor adunate. CUT este oferit ca o cifra, iar suprafața maximă acceptată a construcției se obține înmulțind suprafața totală a terenului cu indicatorul CUT. Astfel, la terenul nostru de 250 mp avem un CUT 0,8 rezultă o construcție de maxim 200 mp (include parter cladire + etaje). Subsolul nu este luat în considerare.

PUZ (Plan Urbanistic Zonal)

        Are caracter de reglementare specifică pentru dezvoltarea urbanistică a unei zone din localitate. Acesta include toate funcțiunile specifice posibile: locuire, servicii, producție, circulație, spații verzi, instituții publice etc. Acest indicator asigură corelarea dezvoltării zonei cu prevederile PUG ale localitații din care face parte. Astfel, PUZ-ul ne dă scopul terenului achiziționat, pentru ce poate fi folosit și ce tipuri de construcții sunt acceptate.

H (Înălțimea maxim admisă)

        Indicator care reglementează înălțimea maxim admisă a construcției. Indicatorul este oferit în metri. În cazul nostru, acesta este reglementat la 9m.

PUG (Plan Urbanistic General)

        Este un proiect care face parte din planul de amenajare și dezvoltare a teritoriului localității. PUG cuprinde analize, reglementări și regulamentul local de urbanism pentru întreg teritoriul administrativ (include suprafețele intravilane și extravilane).

PUD (Plan Urbanistic în Detaliu)

        Documentație aferentă PUG si PUZ. PUD-ul se poate modifica la cererea beneficiarului și poate include schimbări la retragerile construcțiilor față de limitele de proprietate, aliniamentul construcțiilor în raport cu clădirile învecinate, accesul în cadrul proprietății și poziționarea racordurilor la utilitățile disponibile în zonă.

Retragerile

        Sunt distanțele minime impuse între viitoarea construcție și limitele proprietății. În cazul nostru avem, 5ml față de domeniul public, 5ml față de limita posterioară și 3ml față de vecinii din lateral. Tot în PUZ ni se spune că putem renunța la o retragere cu un vecin în urma unui act notarial (construire pe calcan, la limita proprietății)

        Înainte de achiziționarea terenului este bine să te interesezi și de utilitățile din zona, unele dintre acestea au costuri destul de mari dacă nu se află la limita proprietății (exemplu curentul electric sau gazele naturale). În cazul nostru, la limita proprietății se află curentul electric și gazele naturale, apa curentă și canalizarea sunt în lucru la stradă (la aprozimativ 100 ml).

        Este bine să te interesezi la vecini de studiul geotehnic al terenului, să nu fie multă umplutură sau un sol de calitate foarte slabă, acest lucru poate crește foarte mult prețul construcției. În cazul nostru terenul a fost agricol și a fost nivelat cu 50cm de umplutură pentru a-l aduce la nivelul străzii.

        Pentru zonele noi, scoase recent din circuitul agricol, asigurați-vă că există un PUZ făcut de proprietarul care a parcelat terenul, în caz contrar există posibilitatea să vi se ceară unul iar acesta are un preț destul de mare.

        După ce am verificat toate cele de mai sus, am găsit terenul ideal pentru casa HAY, acesta are 250mp, deschidere 12,5 și adâncime 20m și ne permite să construim o casă pe calcan având maxim 75mp amprenta la sol. Acum urmează pasul următor, întâlnirea cu un arhitect pentru a stabili detaliile casei și întocmirea actelor necesare autorizației de construire.

Ultima modificare făcută de Sandu Marian Silviu la data 23.05.2020 00:52:42

Dacă ți-a plăcut articolul, ajută-ne cu un share:
Distribuie Tweet Whatsapp Telegram


Citește și alte articole legate de #casaHAY, casa HAY, teren casă, Tunari

top
TOP